Grilovacia sezóna v plnom prúde

Grilovacia sezóna v plnom prúde

Grilovacia sezóna často začína už začiatkom jari, ale prekvitá hlavne v letných dňoch a dotiahne sa až do prvých jesenných dní. Grilovacie pomôcky sú rôzne. V tomto článku preberieme niekoľko potrieb a vychytávok pre túto sezónu, ktoré sa s grilovaním spájajú.

Základy pre grilovaciu sezónu

Základom grilovacej sezóny je samozrejme skvelá spoločnosť a chutné jedlo. Avšak dôraz kladieme teraz na pomôcky pre prípravu chutného jedla.

Grilovanie

Grilovanie je proces prípravy jedla na mriežke nad ohňom alebo horúcimi uhlami. Jedlo sa obvykle griluje na otvorenom plameni alebo horúcich uhlíkoch, ktoré sa nachádzajú pod mriežkou. Táto metóda prípravy jedla dodáva špecifickú arómu a chuť, ktorú iné metódy prípravy nedokážu dosiahnuť.

Kotlíkovanie

Kotlíkovanie je názov pre varenie v kotlíkoch alebo hrncoch nad ohňom sa nazýva kotlíkovanie. Táto metóda sa používa najmä pri outdoorových aktivitách, ako sú napríklad turistika, kempovanie alebo pikniky. Obľúbené jedlá, ktoré sa pri kotlíkovaní často pripravujú, sú napríklad guláš, fazuľová polievka, čili con carne alebo rôzne druhy grilovaného mäsa.

Opekanie

Opekanie nad priamym ohňom je proces prípravy jedla, pri ktorom sa potraviny umiestnia priamo nad otvoreným ohňom. Pri opekaní nad priamym ohňom sa potraviny vystavujú priamemu kontaktu s plameňmi, čo spôsobuje, že sa povrch potraviny speká a vznikajú na nej charakteristické rôzne chrumkavé vrstvy.

Grily podľa typu

V prvom rade pri výbere grilu sa treba rozhodnúť o aký typ grilu máme záujem. Poznáme 4 základné typy grilov – klasický gril na drevené uhlie a brikety, elektrický gril, plynový gril a krbový gril.

Klasický gril na drevené uhlie a brikety

Pri klasickom grile sa použivajú pre dosiahnutie potrebného tepla drevené uhlie alebo brikety. Poprípade sa najnovšie používaju aj tzv. ekobrikety z kokosového vlákna, ktoré sú v menšom množstve, ale majú väčšiu výdatnosť. Pri tomto type grilovaní jedlo získáva typickú chuť, pričom pri dodržaní systému správneho grilovania je pripravené šetrne a pomerne rýchlo. Grily tohto typu umožňujú aj zaúdenie potravín. Rožhavenie grilu trvá pomerne dlhšie ako pri elektrických, či plynových typoch. Pri tomto type sa však nevyhneme dymu, ktorý sa vyskytne počas horenia uhlí, brikiet. Ak však chceme mať tú ozajstný “grilovací” pocit, tak si určite vyberme tento typ grilu.

gril okruhly 41 cm
Grol Wood vozík

Elektrický gril na elektriku

Najväčšou výhodou elektrického grilu je, že sa môže používať v exteriéri aj v interiéri. Elektrické grily sa rýchlo prehrejú a ich teplota sa dá nastaviť. Pri grilovaní elektrickým grilom nevzniká žiadny popol ani dym. Nie je potrebné žiadne palivo. Ich údržba je jednoduchá a vo výbere máme samostojace, ale ja stolné elektrické grily.

Plynový gril na plyn

Plynový gril je vhodný na vonkajšie použite. Je bez prikladania uhlia a brikiet, ako palivo sa používa plyn. Tento typ grilu sa rýchlo rozohreje a teplota sa dá reguľovať. Pri grilovaní elektrickým grilom nevzniká žiadny popol ani dym. Použite plynového grilu je nenáročné, vhodné aj pre začiatočníkov.

Krbový gril záhradný

Krbový gril je stabilný a esteticky zapadajúci do akejkoľvek záhrady. Jedlo sa na ňom pripravuje dlhšie. Pri tomto type sa používajú palivá ako drevené uhlie, drevo, brikety. Gril je bez montáže a následnej demontáže. Tento typ je odolný voči poveternostným podmienkam. Zabezpečí typickú chuť grilovaného jedla.

Ďaľšie parametre grilu

Čo sa týka ďaľších parametrov grilu, vieme si vybrať grily v rôznych veľkostiach, od úplne malých, prenosných. voľne stojacich alebo s kolieskami až celkom veľké vhodné pre grilovanie pre väčšiu spoločnosť. Ďaľšou možnosťou je výber tvaru grilu, väčšinou, hlavne pri menších typoch sa stretávame sa grilmi v okrúhlom tvare, a pri väčších typoch je samozrejmý tvar obdĺžníka.

Vychytávky pri grilovaní

Na výber máme aj rôzne vychytávky, pomôcky pre grilovanie, vďaka ktorým si vieme uľahčiť alebo rozšíriť hranice v grilovaní.

Jednou klasickou pomôckou sú tácky na grilovanie, vďaka ktorým jedlo nepadá do ohniska, poprípade udržiava rošt grilu čistejším. Samozrejme je možné grilovanie aj bez týchto pomôcok, v tom prípade máme na výber rôzne čistiace kefy a prípravky na čistenie grilu, ale sú dostupné aj zvlášť rošty v rôznych veľkostiach.

Na výber máme aj pomôcky nielen pre grilovanie mäsa, ale aj špeciálne pre grilovanie zeleniny aj rýb. Samozrejmosťou sú obracačky a štipce pre umiestnenie a otáčanie jedla na grile. Najvýhodnejšie sú sady s grilovacím náradím vytvorené pre tento účel.

Ďaľšou vychytávkou môže byť dúchadlo, vďaka ktorému si vieme reguľovať teplotu klasického grilu. A neposlednou zaujimavosťou je motorček na gril, ktorý je vhodný pre zaneprázdnených a pre náročných. Vďaka motorčeku sa samo otáča jedlo nasadené na ihle a tak sa prepečie rovnomerne zo všetkých strán.

duchadlo mechanicke
Grilovacie náradie v kufríku
multifunkčná kefa

Zásady správneho grilovania

Pri grilovaním je vhodné dodržať niekoľko zásad.

  • V prvom rade ingrediencie kupujme v kvalitnom obchode.
  • Pri grilovaní použime čerstvé, kvalitné mäso.
  • Ak pracujeme s mrazenými výrobkami, treba počkať kým sa úplne rozmrazia aj z vnútornej časti, aby sa pri grilovaní prepiekol rovnomerne aj stred daného pokrmu.
  • Pri porciovaní mäsa sa snažme dodriažaivať čo najrovnomernejšie veľkosti a podľa možnosti porciovať mäso na tenšie kúsky, aby sa rovnomerne a v priemere rovnakom čase prepieklo.
  • Ak pracujeme s marinovaným mäsom, v tom prípade marinované mäso po príprave dáme do chladničky a vyberáme tesne pred grilovaním, skôr nie.
  • Ak grilujeme väčší kus mäsa, alebo mäso s kosťou, dbajme na to že na tento proces budeme potrebovať viac času, aj v tomto prípade treba mäso dopiecť bez prestávky, aj keď je to časovo náročnejšie.
  • Dbajme na to aby ingrediencie ostali na rošte, ako pomôcku môžeme použiť tácky alebo sieťky vytvorené na daný účel
  • Pripravené pokrmy ihneď skonzumujme alebo ich zakryme kvôli ochrane pred hmyzom.
  • Zvyšok grilovaného pokrmu dajme hneď po vychladnutí do chladničky, pretože aj pár hodín voľne stojaceho grilovaného jedla môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.
  • Ak chceme zohriať už vychladnuté grilované mäso, v tom prípade je nutné mäso prepiecť až na 72 °C, nestačí len zohriať. Vhodnou pomôckou na tento cieľ môžu byť kuchynské teplomery.

Naša ponuka

V našej ponuke nájdete aj grily a grilovacie pomôcky. Pre Váš záujem navštívte aj našu online predajňu a vyberte si podľa Vašich predstáv. Poprípade k nám zavítajte aj do kamennej predajne. Tešíme sa na Vás.

Vložiť komentár